Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Keşif Zorunlu mudur?
Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir?
İzale-i Şuyu Davası Nedir?
Ortaklığın giderilmesi davası paylı mülkiyete veya elbirliği halinde mülkiyete konu menkul veya gayrimenkul malların kişisel mülkiyete geçişini sağlayan dava türüdür.
Ortaklığın giderilmesi davaları davanın tarafları bakımından benzer sonuçlar doğurmakta olduğundan bu davalarda davalılar davacı ile aynı haklara sahiptir. Bu konuda detaylı bilgiye ve emsal Yargıtay kararına web sitemizde yer alan yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İlgili yazımız –> Ortaklığın Giderilmesi Davasında Feragat ve Davalının Hakları
Ortaklığın giderilmesi davalarında keşif zorunlu mudur?
İzale-i Şuyu davalarında keşif zorunlu mudur?
Keşif Nedir?
ALTINCI BÖLÜM
Keşif kararı
MADDE 288- (1) Hakim, uyuşmazlık konusu hakkında bizzat duyu organları yardımıyla bulunduğu yerde veya mahkemede inceleme yaparak bilgi sahibi olmak amacıyla keşif yapılmasına karar verebilir. Hakim gerektiğinde bilirkişi yardımına başvurur.
(2) Keşif kararı, mahkemece, sözlü yargılamaya kadar taraflardan birinin talebi üzerine veya resen alınır.
Taşınmaza ilişkin Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Keşif Zorunlu mudur?
Ortaklık konusu mal eğer bir taşınmaz ise görülecek dava taşınmazın aynına ilişkin olacağından tapu kaydının dava konusu taşınmaza uyup uymadığının denetlenmesi ve taşınmazın niteliklerinin belirlenmesi için mahallinde keşif yapılması gerekmektedir.
Bu konuda Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu karar aşağıda yer almaktadır.
Söz konusu kararda mahallinde keşif yapılmadan karar verilmiş olması bozma nedeni sayılmıştır.
T.C.
YARGITAY
ONDÖRDÜNCÜ HUKUK DAİRESİ
Esas : 2016/3758
Karar : 2019/68
Tarih : 07.01.2019
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 04.08.2015 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 03.12.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
Davacı, 10 parsel 7 numaralı bağımsız bölüm, 10 parsel 11 numaralı bağımsız bölüm ve 27 parsel 15 numaralı bağımsız bölümlerin ortaklığının satış suretiyle giderilmesini talep etmiştir.
Davalılar, dava konusu taşınmazlardaki ortaklığın mümkünse aynen taksim yoluyla, mümkün değilse satış yoluyla giderilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulü ile ortaklığın satış yoluyla giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalılar vekili temyiz etmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Dava konusu olaya gelince; dava konusu yapılan ve satılarak ortaklığının giderilmesine karar verilen taşınmazlara ilişkin olarak mahallinde keşif yapılmadan karar verildiği görülmüştür. Ortaklığın giderilmesi davaları taşınmazın aynına ilişkin olup mahkemece tapu kaydının dava konusu taşınmazlara uyup uymadığının denetlenmesi ve taşınmazın değeri ile niteliklerinin belirlenmesi amacıyla mahallinde keşif yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 07.01.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33
Av. Ramazan ALAS / +90 (535) 914 87 10