Yazılar

gaziosmanpaşa avukat hukuk

Ortaklığın Giderilmesi Davası – Davalının Davaya Devam Etmek İstemesi

Ortaklığın giderilmesi davası veya İzale-i Şuyu davası

 

Ortaklığın giderilmesi davası veya İzale-i Şuyu davası taşınır ve taşınmaz malların ortakları arasındaki paydaşlığı sona erdiren bir dava türüdür.

Ortaklığın giderilmesi davası dava konusu yapılan taşınır ve/veya taşınmaz malların ortağı olan tüm paydaşlara karşı yöneltilir.

Dava konusu yapılan taşınır ve/veya taşınmaz malların tüm ortakları açılacak bu davada mutlaka yer almalıdır.

Ortaklığın giderilmesi davası veya İzale-i Şuyu davası tüm taraflar yönünden benzer sonuçlar doğuran bir dava türüdür. Bu sebeple davayı açan davacının sahip olduğu haklara davalılar da sahiptir.

Aşağıda yer alan kararda Yargıtay “davacının paydaşlığın satış suretiyle giderilmesini istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.” şeklinde hüküm tesis etmiştir.

 

Aşağıda yer alan karar da göstermedir ki Davacı davasından feragat etse bile davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde mahkemece davaya devam edilerek işin esası hakkında karar verilmelidir.

 

T.C.

YARGITAY

ONDÖRDÜNCÜ HUKUK DAİRESİ

Esas : 2016/7934

Karar : 2019/1582

Tarih : 21.02.2019

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ İSTEMİ 2004 s. İİK121

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 13.05.2015 gününde verilen dilekçe ile İİK 121. maddesine istinaden ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 11.11.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

KARAR

Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.

Davacılar, İİK 121. maddesi gereğince ortaklığın satış suretiyle giderilmesini istemiştir.

Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.

Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir. Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının paydaşlığın satış suretiyle giderilmesini istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.

Davacı davasından feragat etse bile davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde mahkemece davaya devam edilerek işin esası hakkında karar verilmelidir. Bu nedenle davacının davadan feragat beyanına karşı hazır bulunan davalılardan diyecekleri sorulmalı, davaya devam etmeyi istemeleri halinde yargılamaya devam edilmelidir.

Somut olaya gelince; davacı vekili Av. … 15.01.2019 tarihinde gönderdiği dilekçe ile davadan feragat etmiş, dosyada mevcut 14.01.2019 tarihli ve 5444 yevmiye numaralı vekaletnamesinde davadan feragate yetkili bulunduğu anlaşıldığından mahkemece bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 21.02.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

 


İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. 

Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33

Av. Ramazan ALAS / +90 (535) 914 87 10