
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Feragat ve Davalının Hakları
Ortaklığın giderilmesi davasında davacının davasından feragat etmesi halinde ne olur ?
Ortaklığın giderilmesi davasında davalının hakları nelerdir ?
- Ortaklığın giderilmesi davaları davanın tarafları için benzer sonuçlar doğurmaktadır.
- Bu sebeple davacının sahip olduğu haklara davalı da sahiptir.
- Davacı açmış olduğu davada ortaklığın yalnızca satış yoluyla giderilmesini talep etmiş olsa bile davalı yürüyen bu davada öncelikli olarak aynen paylaşmayı talep edebilir.
- Davacı açmış olduğu davasından feragat ederse davalı bu davayı devam ettirmek ve ortaklığın giderilmesini sağlamak hakkını haizdir. Mahkeme feragat sonrası davalılara davayı devam ettirip ettirmek istemediklerini sormalı ve buna göre karar vermelidir.
Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin konu ile alakalı olarak verdiği karar :
- Hukuk Dairesi 2018/2479 E. , 2018/6078 K.
“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 26.01.2007 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 05.11.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı … tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR
Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
Davacı, 3223 ada 17 parselde aynen taksim olmadığı halde satılarak ortaklığın giderilmesini talep etmiştir.
Hükmü, davalı … temyiz etmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının paydaşlığın satış suretiyle giderilmesini istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.
Davacı davasından feragat etse bile davalılardan birinin davaya devam etmek istemesi halinde mahkemece davaya devam edilerek işin esası hakkında karar verilmelidir. Bu nedenle davacının davadan feragat beyanına karşı hazır bulunan davalılardan diyecekleri sorulmalı, davaya devam etmeyi istemeleri halinde yargılamaya devam edilmelidir.
Somut olaya gelince; davacı 06.09.2018 tarihinde gönderdiği dilekçe ile davadan feragat ettiği anlaşıldığından mahkemece bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 28.09.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33
Av. Ramazan ALAS / +90 (535) 914 87 10
Avukat ramazan bey inanılmaz şekilde çok ilgili ve yardımcı olan bir kişiliği var konusundada çok başarılı bir avukattır kendisine çok teşekkür ediyorum