Yazılar

Gaziosmanpaşa avukat icra hukuku hukuk

Haczedilemeyecek Mallar Nelerdir ?

Haczedilemeyecek mallar nelerdir ?

İcra takibinin kesinleşmesini müteakip borçlunun malları üzerine haciz tatbik edilebilir. Alacaklı taraf icra takibinin kesinleşmesinden sonra borçlunun menkul ve gayrimenkul malları ile beraber borçlu çalışıyor ise onun maaşına da haciz koyulmasını talep edebilir.

Bu yazımızın konusu ise alacaklının haciz koyamayacağı malların neler olduğudur.

İcra İflas Kanunu 82. Maddede bu konuyu düzenlemektedir. Haczi caiz olmayan mallar ve haklar başlığı ile kaleme alınan madde de 13 bent olarak durum açıklığa kavuşturulmuştur. Bunlardan önem arz edenlere ve sıklıkla karşımıza çıkanlara değineceğiz.

 

2. bent : Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedenî çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya

             Görüldüğü üzere ekonomik faaliyette kullanılan tüm eşyalar haczedilemeyecek mallar kapsamına alınmamıştır. Borçlu, bedeni çalışmaya dayalı olarak mesleğini sürdürüyor ise ve haczi talep olunan eşya da mesleğini sürdürebilmesi için gerekli ise, ancak bu şartlar altında söz konusu eşyanın haczedilmesinin önüne geçilmiştir.

 

3. bent : Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri

             “Ev eşyaları haczedilemez” Çokça duyduğumuz bu cümlenin hukuki dayanağı 3. benttir. Yine bent incelendiğinde ev eşyaların haczi ile ilgili istisnalara yer verildiğini görüyoruz. Haczedilemeyecek ev eşyaları, aile bireyleri için lüzumlu ve yalnızca bir tane olmalıdır. Bu kapsamda örnek vermek gerekirse evde yalnızca bir tane buz dolabı ya da bir tane çamaşır makinası bulunuyor ise bu eşyalar haczedilemeyecekken, aynı eşyalardan ikincisi bulunuyor ise bu eşya üzerinde haciz tatbik edilmesi mümkündür.

 

12. bent: Borçlunun haline münasip evi

             Bu bent ile ilgili iki husus önem arz etmektedir.

Birinci husus haczi talep edilen evin borçlunun haline münasip olup olmadığıdır. Bu değerlendirme her bir borçlu için ayrıca değerlendirme konusu yapılmalıdır. Kimi borçlu için haline münasip ev 200.000.-TL iken kimi borçlu için 500.000.-TL olabilmektedir. Burada yapılacak değerlendirme bu anlamda öznel bir değerlendirmedir. Kanun hükmü de “haline münasip” diyerek buna işaret etmektedir.

İkinci husus ise takip konusu alacağın haczi talep olunan evin bedelinden doğmuş olmaması gerekliliğidir. Takip konusu borç, bu evin bedelinden doğmuş ise, işbu borç bakımından haczi talep olunan ev her ne kadar borçlunun haline münasip ev olsa bile haczedilebilecektir. Keza bu paragrafta yapmış olduğumuz açıklamalar 2. ve 3. bent içinde aynı şekilde geçerlilik arz etmektedir.

 

13. bent : Öğrenci bursları.

 

İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. 

Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33

Av. Ramazan ALAS / +90 (535) 914 87 10