Yazılar

Muris Muvazaası - İstanbul

Muris Muvazaası Davası ve Dava Arkadaşlığı

Muris muvazaası davalarında dava arkadaşlığı

Bu yazıda dava arkadaşlığının ne olduğu, dava arkadaşlığı türleri, muris muvazaası davalarında dava arkadaşlığının ne şekilde olduğu konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Dava arkadaşlığı nedir?

Hukuk davalarında iki taraf bulunmaktadır.

Hakimin gözü ile baktığımızda duruşmalarda sağ tarafta davacı taraf, sol tarafta ise davalı taraf yer almaktadır.

Bazı davalarda davacı koltuğunda ya da davalı koltuğunda birden çok kişinin yer aldığı görülmektedir.

İşte davacı koltuğunda ya da davalı koltuğunda birden çok kişinin bir arada bulunduğu durumlara dava arkadaşlığı denilmektedir.

Bir davayı birden çok kişi birlikte açmış ve davacı koltuğunda birden çok kişi bulunmakta ise veya bir dava birden çok kişiye karşı aynı anda açılmış ve davalı koltuğunda birden çok kişi bulunuyor ise o davada dava arkadaşlığı bulunduğunu söyleyebiliriz.

Dava arkadaşlığı türleri nelerdir?

Dava arkadaşlığı iki türe ayrılmaktadır.

İhtiyari dava arkadaşlığı

Bunlardan birincisi Hukuk Muhakemeleri Kanunu 57. Maddede düzenlenmiş olup buna ihtiyari dava arkadaşlığı denilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 57. Madde hangi hallerde birden çok kişinin birlikte dava açabileceğini ya da birden çok kişi aleyhine dava açılabileceğini düzenlemektedir. O haller kanunda şu şekilde sayılmıştır :

a) Davacılar veya davalılar arasında dava konusu olan hak veya borcun, elbirliği ile mülkiyet dışındaki bir sebeple ortak olması.

b) Ortak bir işlemle hepsinin yararına bir hak doğmuş olması veya kendilerinin bu şekilde yükümlülük altına girmeleri.

c) Davaların temelini oluşturan vakıaların ve hukuki sebeplerin aynı veya birbirine benzer olması.

Mecburi dava arkadaşlığı

İkinci dava arkadaşlığı türü ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu 59. Maddede düzenlenmiş olup buna mecburi dava arkadaşlığı denilmektedir. Maddi hukuka göre, bir hakkın birden fazla kimse tarafından birlikte kullanılması veya birden fazla kimseye karşı birlikte ileri sürülmesi ve tamamı hakkında tek hüküm verilmesi gereken hallerde, mecburi dava arkadaşlığı vardır.

Muris muvazaası davalarında dava arkadaşlığı durumu ne şekildedir?

Yargıtay Birinci Hukuk Dairesinin 11.06.2024 tarihli 2023/2862 esas ve 2024/4341 karar sayılı ilamında muris muvazaası davalarındaki dava arkadaşlığının ne şekilde olacağını şu cümleler ile ortaya konulmuştur :

Muris muvazaası hukuki nedenine dayalı olarak pay oranında açılan tapu iptali ve tescil davalarında davacılar arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmayıp ihtiyari dava arkadaşlığı bulunduğundan, dava değerinin davayı açan mirasçı veya mirasçıların her birinin payına isabet eden değer olacağı kuşkusuzdur.

Muris muvazaası davalarında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunmaktadır.

Örnek üzerinden açıklamak gerekirse; Muris sağlığında maliki olduğu taşınmazını satmış gibi göstererek üçüncü kişi adına devretmiş ve bu yolla 3 çocuğunun miras paylarını azaltmış ve miras payları azalan bu 3 mirasçı da muris muvazaası davası ikame etmek istemiş olsun.

Muris muvazaası davalarında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunuyor olması nedeniyle 3 mirasçı çocuk birlikte dava açabilecekleri gibi her bir mirasçı tek başına bu davayı da ikame edebilecektir.

Muris muvazaası davalarında mecburi dava arkadaşlığı bulunsaydı bu ihtimalde mirasçıların birlikte hareket etmeleri ve muris muvazaası davasını birlikte açmaları zorunluluk arz edecekti.

Muris muvazaası dolayısıyla miras payı zedelenen mirasçı, miras payı oranında tek başına bu davayı ikame edebilmekte, miras payı oranında davasını tek başına yürütebilmektedir.   


İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi, arabuluculuk ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33

Av. Arb. Ramazan ALAS /+90 (535) 914 87 10