Yazılar

Tapu satışlarında bakiye satış bedelinin ödenmemesi

Tapu Satışlarında Bakiye Satış Bedelinin Ödenmemesi

  • Tapu satış senedinde satış bedelinin düşük gösterilmesinin hukuki sonuçları
  • Bakiye satış bedelinin ödenmemesi halinde ispat külfeti
  • Bakiye satış bedeli nedir ?
  • Bedelde muvazaa nedir ?

Bu yazıda yukarıdaki soruların cevaplarını bulabilirsiniz.


Taraflar taşınmaz alım-satım işlemlerinde daha az vergi ödemek amacıyla kimi zaman tapu satış senedindeki bedeli gerçeğinden daha düşük göstermektedirler.

Tapu satış senedinde bedelin düşük gösterilmiş olması farklı türde birçok hukuki ihtilaf yaşanmasına sebebiyet vermekte, kimi zaman satıcıyı kimi zaman alıcıyı kimi zamanda bu kişilerin mirasçılarını zor durumda bırakmaktadır.

Bu yazıda tapu satış senedindeki bedelin gerçek satış bedelinden düşük gösterilmesinin hukuki işlemin geçerliliğine etkisi ve bakiye satış bedelinin satıcıya ödenmemesi durumunda nasıl bir yol izleneceği Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi kararı çerçevesinde ele alınmıştır.


Tapu satış senedinde bedelin düşük gösterilmesinin hukuki işleme etkisi nedir?

            Taraflar satış sözleşmesi yapma konusunda gerçek bir iradeye sahip iken satış bedeli gerçeğe uygun şekilde resmi kayıtlara yansıtılmamaktadır.  Bu durumda sözleşmenin tamamında değil, yalnızca “bedelde muvazaa” yapılmış olacaktır. Dolayısıyla satış işlemi geçerli bir hukuki işlemdir diyebilmekteyiz.

T.C. YARGITAY

ÜÇÜNCÜ HUKUK DAİRESİ

Esas    : 2022/5514 Karar : 2022/7505 Tarih  : 10.10.2022

            ” Tarafların tapu satış senedinde bedeli az göstermeleri bilindiği üzere az vergi ödemek amacıyla yapılan bir işlem olup taraflar arasındaki sözleşmenin geçersiz olmasına neden olmayacaktır. “


Bakiye satış bedeli nedir?

            Satıcı taşınmaz satışı esnasında tapu satış senedinde gösterilen bedeli aldığını beyan etmekte ve bu beyanı resmi kayıtlara geçmektedir.

            Taraflar tapu satış senedinde gösterilen bedelin üzerinde bir anlaşma yapmış ise ve bu sebeple satıcıya ödenmesi gereken satış senedindeki bedeli aşan bir kısım var ise işte bu bedel için bakiye satış bedeli denilmektedir.

            Taraflar kimi zaman tapuda satış işlemi gerçekleştikten sonra bakiye satış bedelinin satıcıya ödenmesi konusunda anlaşma yapmaktadırlar. Bu şekilde bir anlaşma yapıldıysa ve satıcıya bakiye satış bedeli ödenmediyse açılacak davada ilk olarak bedelde muvazaa yapıldığının ispat edilmesi gerekecektir.


Bedelde muvazaa iddiasını kim ispat etmelidir?

            Tapu satış senedinde gösterilen bedel ile taraflar arasında anlaşmaya varılan gerçek satış bedeli arasında fark bulunduğunu satıcı taraf ispat etmelidir. Yani bedelde muvazaa iddiasını ispat etmesi gereken kişi parasını alamadığı için dava açan satıcıdır.

            T.C. YARGITAY

ÜÇÜNCÜ HUKUK DAİRESİ

Esas     : 2022/5514 Karar   : 2022/7505 Tarih    : 10.10.2022

            davacı tarafın, resmi satış senedindeki bedelde muvazaa yapıldığı ve bedelin daha yüksek olduğu iddiasını kanıtlaması gerekir. 


Bakiye satış bedelinin ödendiğinin ispatı yükü kimdedir?        

            Yapılacak yargılamada ilk olarak satıcı tarafın bedelde muvazaa yapıldığını ispatlamakla yükümlü olduğu yukarıda açıklanmıştır. Satıcı bedelde muvazaa yapıldığını ispatladı ise bu ihtimalde bakiye satış bedelinin ödendiğini ispat yükü alıcı taraf üzerine geçecektir.

            Bedelde muvazaalı işlem yapılarak gerçekleştirilen taşınmaz alım-satım işlemleri neticesinde alıcı taraf ödediği bakiye satış bedeline ilişkin yazılı delil muhafaza etmesi bu sebeple büyük önem taşımaktadır.

            T.C. YARGITAY

ÜÇÜNCÜ HUKUK DAİRESİ

Esas     : 2022/5514 Karar   : 2022/7505 Tarih    : 10.10.2022

            Olayda mevcut deliller değerlendirildiğinde, elden ödeme yapıldığını beyan eden İlknur ve … bakiye bedeli ödediklerini usul hükümleri gereğince yasaya uygun şekilde ispat edememiştir.


Yukarıdaki yazı Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesinin kararı analiz edilerek kaleme alınmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 29.02.2012 karar tarihli, 2011/716 esas ve 2012/106 karar sayılı ilamında da benzer şekilde hüküm kurulmuştur.


İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. 

Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33

Av. Ramazan ALAS /+90 (535) 914 87 10