
Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkı Nedir ve Nasıl Kullanılır ?
YASAL ÖNALIM HAKKI / ŞUFA HAKKI
A.) 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu lafzı ile Yasal Önalım Hakkı, bir diğer deyişle Şufa hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi bir taşınmazın paydaşlarından herhangi birinin taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, satılan bu payı kanun gereği diğer paydaşlara öncelikle satın alma yetkisi sağlayan haktır.
Yasal Önalım Hakkı yenilik doğuran bir haktır, paylı mülkiyet ilişkisi kurulması ile bu hak doğar ve pay satışı yapılması ile kullanılabilir hale gelir. (Yargıtay 14. HD. Kararı)
B.) Yasal Önalım Hakkı Nasıl Kullanılır ?
Yapılan pay satışı alıcı veya satıcı tarafından taşınmazın diğer paydaşlarına noter kanalıyla bildirilmelidir.
Söz konusu bu bildirim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkı sahibi kişinin bu hakkını kullanması gerekmektedir.
Alıcı veya satıcı tarafından satışın yapıldığına ilişkin bildirim yapılmaması halinde ise Yasal Önalım Hakkı sahibinin bu hakkını satış tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde kullanması gerekir.
Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkı alıcıya karşı dava açmak suretiyle kullanılır.
Hakim tarafından satış bedeli ve alıcıya düşen tapu giderleri belirlenir ve Yasal Önalım Hakkı sahibi kişi belirlenen bu bedeli yine hakimin belirleyeceği yere nakden yatırmalıdır.
C.) Hakim tarafından satış bedeli nasıl belirlenir ?
Tapu müdürlüğünde yapılan satış işleminde taraflar satış bedelini taşınmaz payının gerçek değerinden daha düşük olacak şekilde gerçeğe aykırı olarak göstermiş olabilir. Bu ihtimalde “kişi kendi muvazaasına dayanamayacağından” alıcının, satış bedelinin gerçekte daha fazla olduğunu iddia etmesi hakim tarafından dikkate alınmayacaktır ve satış bedeli olarak tapuda yazılı olan bedel esas alınacaktır.
D.) Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkı paylı mülkiyete tabi taşınmazlarda kullanılabilir.
Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkı kat ittifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş olan taşınmazlarda kullanılamaz.
Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkını birden fazla hak sahibi paydaşın kullanması halinde, bu hakkı kullanan paydaşlar arasında satışı yapılan pay eşit olarak paylaştırılır.
E.) Yasal Önalım Hakkı / Şufa Hakkı Fiili Taksimi Yapılan Taşınmazlarda Kullanılamaz.
Fiili taksim yapıldığına ilişkin bir iddia gündeme getirildiyse tanıklar dahil tüm deliller toplanmalı, taşınmaz mahallinde keşif yapılmalı ve konusunda uzman bilirkişilerden rapor alınmak suretiyle karar verilmelidir. ( Yargıtay 6. H.D. 2012/5928 E, 2012/91212 K, 18.06.2012 T.).
F.) Yasal Önalım Hakkını kullanmak için hangi mahkemeye başvurmak gerekir ?
Yasal Önalım Hakkının kullanılması konusunda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
İstanbul – Gaziosmanpaşa bölgesinde yer alan Deva Hukuk Bürosu dava takibi ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
Deva Hukuk Bürosu / +90 (212) 537 90 33
Av. Ramazan ALAS / +90 (535) 914 87 10